הוא נדמה לנו כמו האויב הגדול ביותר של כל דיאטה ואנחנו נוטים להוציא אותו באופן מיידי מן התפריט שלנו בכל פעם שאנחנו מנסים לשמור על המשקל. נכון, שוקולד מכיל ערכים תזונתיים גבוהים אבל יש לו גם יתרונות. כל הדברים הטובים במידה, ד"ר אסנת רזיאל מסבירה איך ליהנות מכל היתרונות ולא להפסיד דבר.
ד"ר אסנת רזיאל
ידוע כי בימי הביניים מחירו של הקקאו אשר החל להופיע בשווקי אירופה, ואשר היווה את הבסיס להמצאת השוקולד, היה שקול למחירו של זהב. נדירותו, והיכולת להפיק ממנו את מעדן המלכים הביאו לכך שהיה שמור אך ורק לשכבה של עשירי העולם של אותה התקופה. ההמונים והעם הפשוט לא יכלו ליהנות משוקולד פשוט מכיוון שידם לא השיגה אותו.
המהפכה התעשייתית, פיתוח שלל אמצעי יצור המוניים ואספקה קבועה של קקאו הפכו את השוקולד לבן בית בבתים רבים. קשה להתנגד לשילוב הכהה המתוק הזה, וכן, הוא ממכר למדי.
כמה כללים וידע שכדאי שיהיה אצלכם לגבי שוקולד, שניה לפני שאתם פותחים את העטיפה...
שוקולד טוב
שוקולד "טוב" צריך להכיל לפחות 35% אחוזי קקאו. מרבית סוגי השוקולד המריר המצויים בשוק, מכילים את האחוז הזה, הטובים שבהם מכילים לעיתים גם מעל 70% קקאו. שוקולד "חלב" מכיל לעיתים כמות זעירה של 5% קקאו בלבד וכל השאר הם חומרים ממתקים וממצבים שאינם טובים לכם. כאשר אתם צורכים שוקולד, דאגו שהוא יכיל כמה שיותר אחוזי קקאו.
ערכים קלוריים
אי אפשר להימנע מזה. שוקולד הוא מוצר בעל ערכים קלוריים גבוהים. מרבית טבלאות השוקולד מכילות כ 500 קלוריות למאה גרם. חשוב לקחת את החישוב זה בעת הוספתו של שוקולד לתפריט דיאטה. נכון, אתם לא יכולים לאכול את כל החפיסה, אבל שורה אחת של שוקולד ביום, יכולה בהחלט להוות חלק מתפריט מאוזן.
שוקולד הוא דבר בריא?
בעיקר השוקולדים בעלי אחוזי הקקאו הגבוהים, תוצאות מחקר שפורסם בעיתון Circulation כבר בשנת 2007. מצא כי אכילת שוקולד כהה בעל 70% מוצקי קקאו לפחות אכן תורמת ומשפיעה על התרחבותם של כלי דם כליליים (המעבירים דם ללב) ומשפרת את תפקודם. הקקאו מכיל חומרים נוגדי חמצון המסייעים בהגנה על הלב, אבל צריך לקחת בחשבון בעת צריכתו כי לסוכר הרב שהוא מכיל השפעה טובה הרבה פחות על גופנו....
שוקולד עוזר לריכוז?
לא מדויק. נכון, צריכה של כל סוכר בבוסט נותנת לנו להרגיש ערניים ומרוכזים אבל יש לכך גם צד שלילי, צריכה מהירה של כמויות סוכר גדולות, הנמצאות בשוקולד, מלווה גם בירידה דרמטית באותה התחושה בדיוק, ובעייפות המתפשטת בגוף בעוד הוא מנסה לפרק את כל הסוכרים, וזהו, מתכון וודאי לאובדן ריכוז....
מצב רוח טוב!
נתונים מחקריים אכן מראים כי שוקולד מכיל את חומצת האמינו טריפטופן, אלו הן חומצות התורמות לעלייה של רמות הסרוטונין, האחראי למצב הרוח שלנו. זה נכון, אבל גם מוצרים אחרים, למשל לחמים בריאים ופחמימות מורכבות יוצרים את אותו האפקט בדיוק.
שוקולד עושה חורים בשיניים
ובכן, לא רק הוא. חורים בשיניים נגרמים עקב תחזוקת פה לקויה ונטייה גנטית בעייתית. לאכילת שוקולד אין שום קשר לכך מדובר במיתוס ישן ולא מבוסס.
הימנעות ממוצר לחלוטין יכולה להיות אסטרטגיה תזונתית בעייתית. התשוקה לאותו מוצר או כפי שאנו מכנים זאת בשפה מקצועית ה craving שאנו מפתחים לאותו מוצר עלולה להיות בעייתית ולהוביל אותנו בסופו של דבר לצריכת יתר ממנו. אוהבים שוקולד? אל תמנעו ממנו, אבל זכרו, כל הדברים הטובים – במידה, ודעו מהם היתרונות והחסרונות שלו.
ד"ר אסנת רזיאל, רופאה כירורגית מומחית בניתוחי הרזיה, מנהלת מלבי - מרכז רפואי לטיפול בהשמנת יתר, קבוצת אסיא מדיקל, אסותא תל אביב. אתר מלבי מרכז מידע מקצועי ומהימן אודות כל האמצעים לטיפול בבעיות השמנת יתר: הרזיה, דיאטה, ספורט, פסיכולוגיה וניתוחי קיצור קיבה. כתובת: בית חולים אסותא רמת החייל, הברזל 20, תל אביב. טל: 03-7645444 http://www.hashmana.co.il drraziel@zahav.net.il